Omgeving Bocholtz

Historie

cafe_oud_Bocholtz_kerk.JPG

Bocholtz (Limburgs: Bóches) is een kerkdorp in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg. Tot 1982 was Bocholtz een zelfstandige gemeente. Bij de gemeentelijke herindeling per 1 januari van dat jaar is het samengevoegd met de naburige gemeente Simpelveld, waarnaar de ontstane fusiegemeente genoemd is. De naam Bocholtz is waarschijnlijk afgeleid van beukenbos of beukenhout.

Bocholtz heeft een station aan het traject tussen Simpelveld en het Duitse Vetschau. Op dit traject rijdt de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij met een Railbus. Het traject is een deel van de oudste internationale spoorwegverbinding van Nederland (Maastricht) met Duitsland (Aken).

Romeinse villa's

In de omgeving van Bocholtz zijn enkele Romeinse villa's opgegraven, te weten de Romeinse villa Bocholtz-Vlengendaal en de Romeinse villa Bocholtz-Dellender.

cafe_oud_Bocholtz_kasteel_bongart.JPG

Na de Belgische revolutie van 1830 en de daaropvolgende afscheiding van de Noordelijke Nederlanden, eiste het nieuwe België ook Nederlands Limburg op. Dit verzoek werd echter door de grote mogendheden afgewezen. In 1838 richtte de burgemeester van Bocholtz zich niettemin namens alle inwoners van de gemeente tot de Belgische koning met een verzoekschrift om bij België ingelijfd te mogen worden, maar zonder succes.

Kasteel De Bongard

Het kasteel De Bongard uit de 16e eeuw is een herenhuis met bouwhoeve, opgetrokken van baksteen met speklagen. Tegenwoordig staat er nog maar een kwart van het oorspronkelijke kasteel: een ronde toren, een zijvleugel en de ingangsvleugel. Van 1774 tot 1794 was het de zetel van de heerlijkheid Simpelveld. Het werd grotendeels verwoest bij de inval van de Fransen.

In de onderstaande fotoseries vindt u impressies van Bocholtz, de mooie omgeving voor wandelaars en fietsers en het nabijgelegen Aken.

meer weten over:
café "Oud bocholtz",
broodjes bestellen
of onze zaal reserveren?

Klik hier
Website laten maken door Modual.